Kokią krosnelę išsirinkti pirčiai?

Kokią krosnelę išsirinkti pirčiai?

Kurios rūšies krosnelę rinktis? Kaip ir daugelis klausimų, prasidedančių „Kas geriau…?“, taip ir šis, vieningo atsakymo neturi. Pasirinkimas priklauso nuo individualaus žmogaus poreikių ar netgi pirties suvokimo. Dažnai pasirinkimą lemia ir praktiniai aspektai. Daugelis elektrinių krosnelių jungiasi prie trifazio elektros įvado, o soduose ar vietose toliau nuo gyvenviečių, elektros tiekėjas kartais negali garantuoti norimos galios – juk pirties krosnelių gali būti ir labai galingų. Todėl tokiu atveju daug paprasčiau pasistatyti malkinę krosnelę. Kita vertus, šioms krosnelėms reikalingas dūmtraukis, todėl dažnai žiūrima ir lyginama, kuris sprendimas yra patogesnis. 

Pagal kuro rūšį krosneles galima skirstyti į dvi grupes:

  • Malkomis kūrenamos krosnelės.
  • Elektrinės krosnelės.

Malkinės krosnelės. Šio tipo krosnelės yra neatsiejamos nuo tradicinės pirties įvaizdžio. Tiesa, palyginus su senesniais laikais naudotomis iš akmenų mūrytomis krosnelėmis, šiuolaikinės krosnelės dažniausiai gaminamos iš metalo ir turi įvairių naudingų patobulinimų, pavyzdžiui, gali turėti papildomą talpą vandeniui pašildyti. Vis tik jų principas išlieka toks pat – krosnyje esančius akmenis kaitina šiluma, gauta deginant malkas.

Elektrinės krosnelės. Tai naujoviškos krosnelės, kurios skiriasi šildymo būdu – šilumos šaltinis yra ne ugnis, o elektriniai tenai. Dėl šios priežasties tokioms krosnelėms nereikia kamino ar pakuros, joms taikomi švelnesni priešgaisriniai reikalavimai. Tokių krosnelių temperatūrą galima nustatyti laipsnio tikslumu, taip pat krosnelės geba palaikyti nustatytą temperatūrą, o elektrinės krosnelės su garo generatoriumi gali palaikyti skirtingą drėgmės lygį, taip išplėsdamos pirties pramogų spektrą – galima reguliuoti drėgmę, temperatūrą ir su ta pačia krosnele mėgautis įvairių tipų pirtimis.